Sanat eserlerini meydana getiren sanatçılar toplumdan ve kültürden ayrı düşünülemez. Sanatçılar, içinde bulundukları zamanı etkiler ve aynı zamanda ondan da etkilenirler. Geçtiğimiz yüzyıl içinde adından en çok söz ettiren 7 tane akımı sizler için derledik.
Dadaizm
Bu akım, 1900’lerin başlarında Fransa’da bir grup şair tarafından oluşturuldu. Diğer sanat dallarını da etkiledi. Dadaistler, estetik kaygı taşımayan eserler meydana getirdiler. Genellikle kolaj, fotomontaj ya da nesne ortaya çıkardılar.
Kübizm
Özellikle resimde etkili oldu. Kübist ressamlar; form, doku, renk ve mekanı kopyalamayı reddetti. Bunun yerine, radikal biçimde parçalanmış nesneleri gösteren resimlerle insanlara yeni bir gerçeklik sundular.
Fütürizm
Makinenin dinamizmini, hızını, enerjisini ve gücünü; modern yaşamın canlılığını, değişimini ve huzursuzluğunu vurgulayan, İtalya’da ortaya çıkan 20. yüzyıl sanat hareketidir.
Pürizm
Kübizm sonrası ortaya çıkan bu akım, mimar ve ressam Charles-Édouard Jeanneret ve ressam Amédée Ozenfant tarafından oluşturuldu. Resmi; “saf, ilişkili ve mimarlık unsurlarının bir elementi değil” olarak tanımladılar. Bu kavram, her iki sanatçının da temiz, saf, bütünleyici formlar sunduğu natürmort resimlerinde yansıtılıyor.
Pop Art
1950 ve 1960 yılları boyunca başta Amerika ve İngiltere olmak üzere etkili oldu. Popüler olan nesnelerin sanata katkı sağlaması düşüncesiyle ortaya çıktı.
Minimalizm
Günümüzün en etkili akımlarından biridir. Minimalistler, bir sanat eserinin kendisinden başka bir şeye atıfta bulunmaması gerektiği görüşünü benimsemişlerdir. Sadelik temellidir.
Ekspresyonizm
Dışavurumculuk olarak da bilinen; sanatçının nesnel gerçekliği değil, nesnelerin ve olayların bir insanda ortaya çıkardığı öznel duyguları ve tepkileri betimlemeyi amaçladığı sanatsal tarzdır.
Comments 0